Tarta czekoladowa z wiśniami

4/28/2017 Marysia frambuesowy 0 Comments


Ta tarta powstała jako mazurek na Wielkanoc, ale doszłam do wniosku, że dlaczego tak pyszny wypiek ograniczać tylko do Świąt i postanowiłam przemianować go na tartę :) Ciasto jest słodkie ale fajnie zbalansowane kwaskowością wiśni. No i po wielu, wielu próbach w końcu osiągnęłam taką konsystencję frużeliny wiśniowej, że mimo przechowywania w lodówce nie robi się z niej galaretka, a owoce ciągle pozostają pysznie żelowe :)


Składniki: 

Ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem czekoladowy:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Frużelina wiśniowa:

  • 400 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce zimnej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 listki żelatyny (mogą też być 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody)

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy do czasu kiedy ciasto będzie jednolite. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm i na kształt prostokąta o wymiarach około 40 cm x 15 cm. Brzegi wyrównujemy, odcinając nożem nadmiar ciasta, tak, żeby powstał równy prostokąt. Ze ścinków formujemy brzeg w formie wałeczka. Gotowe ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Kiedy ciasto jest już zimne, przygotowujemy krem czekoladowy. Połamaną na kawałki czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) i mieszając, topimy czekoladę. Powinien powstać nam gładki krem. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostudzenia a następnie wylewamy równomiernie na kruchy spód. Odstawiamy do wystudzenia.
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Wiśnie z cukrem umieszczamy w rondelku i stawiamy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Owoce puszczą sporo soku, a cukier się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączone z wody listki żelatyny, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia. Kiedy owoce mają konsystencję żelu, wykładamy je równomiernie na krem czekoladowy.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, może być w lodówce ale niekoniecznie.

Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze: