Domowe hamburgery

5/01/2017 Marysia frambuesowy 0 Comments

Każdy kto jadł domowego burgera wie, że nic tak dobrze nie smakuje :) Sezon grillowy się zbliża więc koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo hamburgery z grilla są jeszcze lepsze! Cała rodzina za nimi przepada, a dla mnie to najlepsza rekomendacja :)



Składniki: na 9 sztuk

  • 500 g mielonej wołowiny (antrykot sprawdza się rewelacyjnie)
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • garść bułki tartej
  • 250 g boczku 
  • kilka liści sałaty
  • 2 pomidory
  • około 100 g korniszonów
  • 120 g żółtego sera (zdecydowanie najlepszy jest cheddar, ale inne też się dobrze sprawdzają)
  • 9 bułek do hamburgerów
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól i pieprz

Mięso na hamburgery najlepiej kupić 2-3 dni wcześniej i zostawić w lodówce, żeby trochę poleżakowało. 
Dzień wcześniej umieszczamy wołowinę w misce, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, musztardę oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Możemy dodać odrobinę bułki tartej, jeśli mięso jest zbyt wilgotne. Z tak przygotowanego mięsa formujemy 9 kotletów, cienkich, o grubości około 4-5 mm. Układamy na desce, szczelnie zawijamy folią i odstawiamy do lodówki. (Kotlety możemy przygotować w ten sam dzień, jednak przygotowane wcześniej smakują o wiele lepiej).
Bułki do hamburgerów przecinamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia wewnętrzną stroną do góry. Bezpośrednio przed składaniem hamburgerów podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5 minut.
Majonez mieszamy dokładnie z sokiem z pomarańczy, aż powstanie gładki sos. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pomidory i korniszony kroimy w plastry.
Plastry boczku smażymy na suchej patelni, z obu stron, tak aby stały się chrupiące. Odstawiamy.
Ser kroimy w cienkie plastry.
Na patelni grillowej z niewielką ilością oleju smażymy kotlety z każdej strony po około 3-4 minuty (zależy to też od tego jak bardzo wysmażone lubicie). Na około 2 minuty przed końcem smażenia, na wierzchu, układamy plastry sera. Jeśli nie chce się szybko roztopić, przykrywamy na pół minuty patelnię pokrywką. 

Składanie hamburgerów:
Na obie połówki podpieczonej bułki wykładamy po łyżeczce sosu i rozsmarowujemy. Na spód kładziemy liść sałaty, na to kotlet z serem u góry, następnie 2 plasterki boczku, odrobinę sosu, plaster pomidora i kilka plasterków korniszonów, przykrywamy drugą połówką bułki.

Bułki, boczek i kotlety można przygotować na grillu. 

Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze: