Domowe hamburgery
Każdy kto jadł domowego burgera wie, że nic tak dobrze nie smakuje :) Sezon grillowy się zbliża więc koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo hamburgery z grilla są jeszcze lepsze! Cała rodzina za nimi przepada, a dla mnie to najlepsza rekomendacja :)
Składniki: na 9 sztuk
- 500 g mielonej wołowiny (antrykot sprawdza się rewelacyjnie)
- 2 małe cebulki szalotki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- garść bułki tartej
- 250 g boczku
- kilka liści sałaty
- 2 pomidory
- około 100 g korniszonów
- 120 g żółtego sera (zdecydowanie najlepszy jest cheddar, ale inne też się dobrze sprawdzają)
- 9 bułek do hamburgerów
- sól i pieprz
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- sok z połowy pomarańczy
- sól i pieprz
Mięso na hamburgery najlepiej kupić 2-3 dni wcześniej i zostawić w lodówce, żeby trochę poleżakowało.
Dzień wcześniej umieszczamy wołowinę w misce, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, musztardę oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Możemy dodać odrobinę bułki tartej, jeśli mięso jest zbyt wilgotne. Z tak przygotowanego mięsa formujemy 9 kotletów, cienkich, o grubości około 4-5 mm. Układamy na desce, szczelnie zawijamy folią i odstawiamy do lodówki. (Kotlety możemy przygotować w ten sam dzień, jednak przygotowane wcześniej smakują o wiele lepiej).
Bułki do hamburgerów przecinamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia wewnętrzną stroną do góry. Bezpośrednio przed składaniem hamburgerów podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5 minut.
Majonez mieszamy dokładnie z sokiem z pomarańczy, aż powstanie gładki sos. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pomidory i korniszony kroimy w plastry.
Plastry boczku smażymy na suchej patelni, z obu stron, tak aby stały się chrupiące. Odstawiamy.
Ser kroimy w cienkie plastry.
Na patelni grillowej z niewielką ilością oleju smażymy kotlety z każdej strony po około 3-4 minuty (zależy to też od tego jak bardzo wysmażone lubicie). Na około 2 minuty przed końcem smażenia, na wierzchu, układamy plastry sera. Jeśli nie chce się szybko roztopić, przykrywamy na pół minuty patelnię pokrywką.
Składanie hamburgerów:
Na obie połówki podpieczonej bułki wykładamy po łyżeczce sosu i rozsmarowujemy. Na spód kładziemy liść sałaty, na to kotlet z serem u góry, następnie 2 plasterki boczku, odrobinę sosu, plaster pomidora i kilka plasterków korniszonów, przykrywamy drugą połówką bułki.
Bułki, boczek i kotlety można przygotować na grillu.
Smacznego!
0 komentarze: