Sałatka z figami, nektarynkami i serem camembert

9/20/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments


Ostatnio poszukuję ciekawych połączeń smakowych w sałatkach, chciałabym częściej sałatki jeść ale jakoś nie mogę się do nich przekonać. Czasami z tych moich poszukiwań wychodzą sałatki, do których nie zamierzam wracać, a czasami wręcz odkrycia, wyjątkowo smaczne :) Tak właśnie było z sałatką z figami, nektarynkami i camembertem, zrobiłam i bardzo mi zasmakowała, mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.

Uwaga: sałatka najlepiej smakuje z jeszcze ciepłym serem (czasami podgrzewam nieco sam ser w mikrofalówce tuż przed jedzeniem :) )

Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 garście roszponki (świetnie sprawdzi się także mix sałat)
  • 4 figi
  • 2 nektarynki
  • 190 g sera camembert
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 40 g płatków migdałowych
  • oliwa
  • sos balsamiczny (ja najczęściej używam takiego gotowego, ale można go przygotować samemu)
  • pieprz

Roszponkę myjemy i osuszamy. Figi kroimy w ósemki a nektarynki w dosyć grubą kostkę. Ser camembert kroimy w trójkąty, na około 10-12 części. Jajko roztrzepujemy w miseczce. Każdy kawałek sera maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie do zrumienienia (trwa to dosyć krótko, około 1 minuty z każdej strony), odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Najlepiej ser kłaść na patelni od strony skórki, wtedy nie będzie się rozpływał, ale jeśli nie chce tak stać, nie przejmujmy się tym i połóżmy go na boku, jeśli nie będziemy go zbyt długo smażyć to wszystko będzie w porządku :) Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do delikatnego zrumienienia. 
W misce umieszczamy roszponkę, na niej rozkładamy pokrojone nektarynki, następnie figi i kawałki sera. Posypujemy wszystko płatkami migdałowymi, polewamy sosem balsamicznym i oprószamy delikatnie pieprzem.

Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze: