Ziemniaki Hasselback
Wiosna już przyszła a wraz z nią niebawem możemy spodziewać się młodych ziemniaczków, a te świetnie nadadzą się do przygotowania ziemniaków Hasselback. Jeśli tak jak mnie, nudzi Was podawanie ugotowanych ziemniaków do mięs i ryb, spróbujcie przygotować je w takiej formie. Świetnie prezentują się na talerzu i wybornie smakują!
Składniki: (na 3-4 porcje)
- 9 średniej wielkości ziemniaków (lub 18 młodych ziemniaczków)
- 20 g masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Następnie kładziemy pojedynczo na drewnianej łyżce i nożem nacinamy co około 3 mm, na głębokość na jaką pozwoli nam drewniana łyżka, nie rozcinamy ich do końca, ziemniak powinien być ponacinany ale w całości. W rondelku rozpuszczamy masło z oliwą, solą i słodką papryką. Do gorącego tłuszczu wrzucamy pojedynczo ponacinane ziemniaki, dokładnie je obtaczając z każdej strony i polewając (możemy też obtoczyć je tylko w gorącym tłuszczu, bez przypraw i posypać z wierzchu solą i papryką). Tak przygotowane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciami do góry. Pieczemy przez około 1 godzinę (w przypadku młodych ziemniaczków powinno wystarczyć około 40 minut).
Podajemy ciepłe. Możemy polać roztopionym masłem i posypać jeszcze solą.
Smacznego!
Źródło przepisu: Nigella Summer.
0 komentarze: