Sałatka z rukolą, serem feta i burakami

4/19/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments


Od jakiegoś czasu planuję, żeby pokazać Wam tę sałatkę. Jest banalnie prosta w wykonaniu a zawsze spotyka się z uznaniem kiedy pojawia się na stole.
Moja mama twierdzi, że to ja przyniosłam ten przepis od kolegi ze studiów. W sumie, może i faktycznie tak było :) W każdym razie, mistrzem w jej przygotowywaniu jest właśnie moja mama.
Koniecznie spróbujcie!


Składniki: (na 4 porcje)

  • 2 garście rukoli
  • 3 średniej wielkości buraki czerwone
  • 200 g sera feta
  • ziarna słonecznika i płatki migdałowe do posypania

Składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy (jakiejś o delikatnym smaku np. delikatesowej)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Buraki zawijamy, każdy osobno, w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1.5-2 godziny. Po 1.5 godziny sprawdzamy czy są wystarczająco miękkie, jeśli nie, pieczemy jeszcze przez 15-30 minut. Buraki możemy też przygotować gotując je w wodzie przez około 1.5 godziny. Jednak te pieczone są zdecydowanie smaczniejsze. My często pieczemy je jednocześnie z ciastem na przykład. Kiedy buraki są już gotowe, czekamy aż ostygną, następnie zabieramy się za przygotowanie sałatki. 
Do miski, w której będziemy podawać sałatkę, wykładamy rukolę. Buraki kroimy na pół i następnie w średniej grubości plasterki, układamy je na rukoli. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy ziarnami słonecznika. Płatki migdałów przeprażamy delikatnie na patelni i również posypujemy nimi sałatkę.
Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie (ząbek czosnku wyciskamy). Sos najlepiej podawać w sosjerce tak aby każdy mógł sobie polać nim sałatkę już na talerzu.

Smacznego!

Dajcie znać, czy takie połączenie w sałatce Wam smakuje!

Zobacz także

0 komentarze: