Beza Pavlova z owocami i bitą śmietaną

11/10/2017 Unknown 0 Comments



Zwykle, kiedy nie mam pomysłu na to co mogłabym upiec, a potrzebuję czegoś co zawsze się sprawdzi i niezmiennie wszystkim smakuje, to stawiam właśnie na bezę Pavlova. Chrupiąca z zewnątrz, z miękkim piankowym wnętrzem, dużą ilością bitej śmietany i lekko kwaskowatymi owocami w żelu - po prostu niebo w gębie. Myślę, że z powodzeniem może pełnić rolę "guilty pleasure", jestem w stanie zjeść ogromne ilości :) 


Składniki:

Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 50 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Owoce w żelu: można także wykorzystać ten przepis na frużelinę wiśniową
  • 400 g malin i borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie bezy:
Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby mogła spokojnie wystygnąć przez noc w piekarniku.
W metalowej lub szklanej misce umieszczamy białka ze szczyptą soli i ubijamy do momentu aż będą sztywne. Następnie dodajemy po łyżce cukru, miksując po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru beza powinna być sztywna i błyszcząca. Dolewamy wrzątek i szybko miksujemy do połączenia. Na samym końcu dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm. Masę bezową wykładamy na blaszkę wyłożoną przygotowanym papierem tak aby utworzyć okrągły bezowy blat (będzie dość wysoki). 
Bezę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 90 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wystygnięcia. Możemy zostawić ją na całą noc w lekko uchylonym piekarniku.

Przygotowanie owoców w żelu:
W garnuszku umieszczamy owoce i cukier, mieszamy i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia (owoce nabiorą żelowej konsystencji po wystudzeniu).

Uwaga: Bezę Pavlova najlepiej jest przełożyć kremem i owocami zaraz przed podaniem. Podczas długiego pobytu w lodówce lubi rozmiękać.

Przygotowanie kremu: 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.

Na upieczoną bezę nakładamy krem ze śmietanki kremówki a na nią owoce w żelu. Podajemy od razu.

Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze: