Tort - Frambuesowa chmurka

9/12/2016 Unknown 2 Comments

Tak! Właśnie dziś jest ten wielki dzień - frambuesowy obchodzi ROK!!! Ogromnie się cieszę, że udało mi się przez ten rok nie zrezygnować z prowadzenia bloga, że frambuesowy się rozkręca i ma coraz więcej fanów, że gotuję i piekę coraz więcej, bo bardzo to lubię :)

Jak urodziny to nie może zabraknąć oczywiście tortu :) Specjalnie z okazji urodzin bloga - Frambuesowa chmurka :)

(przepis to zmodyfikowana wersja Malinowej chmurki z przepisu znajomej mojej mamy - pani Bożenki, którą pozdrawiam serdecznie)


Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm)

Ciasto kruche:
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 30 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
  • 6 białek
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 100 g płatków migdałowych

Krem:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 x śmietanfix

Galaretka:
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 1/2 litra wody
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Dodajemy maliny i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć. UWAGA: jeśli dodajemy mrożone maliny galaretka zacznie tężeć właściwie natychmiast, w takim przypadku lepiej przygotować ją gdy spody są już ostudzone.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
Składniki na ciasto kruche wyrabiamy i dzielimy na dwie części, wkładamy do lodówki na czas przygotowania bezy. Białka umieszczamy w metalowej lub szklanej misce i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce cukru, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wyciągamy z lodówki kruche ciasto, na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysowujemy okręgi o średnicy 28 cm. Na każdym z nich rozwałkowujemy jedną część ciasta kruchego, starając się, aby jak najlepiej dopasować ciasto do narysowanego okręgu. Rozwałkowane ciasto wraz z papierem umieszczamy w tortownicach (możemy również piec je jedno po drugim, jeśli mamy tylko jedną tortownicę). Bezę dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy równomiernie na cieście kruchym. Kolejno posypujemy bezy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.
Śmietankę kremówkę krótko ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietanfixy i ubijamy do sztywności.
Delikatnie odklejamy placki od papieru do pieczenia. Na spodzie tortownicy układamy jeden z placków, na nim rozsmarowujemy połowę kremu ze śmietanki kremówki, na niego wykładamy TĘŻEJĄCĄ galaretkę z malinami a na galaretkę drugą połowę śmietanki kremówki i przykrywamy drugim plackiem. 
Gotowy tort aż do całkowitego stężenia pozostawiamy w tortownicy i trzymamy w lodówce. Powinien być gotowy po około 2-3 godzinach w lodówce, po tym czasie spokojnie można usunąć obręcz tortownicy.

Smacznego świętowania pierwszego roku frambuesowego!


Zobacz także

2 komentarze:

  1. Gratulacje!
    Oby kolejne lata blogowania były jeszcze przyjemniejsze :)
    Tort wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!
      Taką mam nadzieję :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń