Rustykalna tarta (galette) z wiśniami

9/01/2016 Marysia frambuesowy 4 Comments

Nie mogę żyć bez pieczenia słodkości... Dlatego dzisiaj kolejny słodki wpis :) Przyszedł czas na rustykalną tartę, która inaczej nazywa się tarta galette. Gdzieś kiedyś rzuciła mi się taka tarta w oko, i zupełnie nie wiem dlaczego pomyślałam, że pewnie jest bardzo pracochłonna. Wtedy porzuciłam zamiar jej przygotowania ale niedawno naszła mnie ochota na kruche ciasto i postanowiłam poeksperymentować z taką właśnie tartą. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna, po prostu rozpływa się w ustach. Najlepsza jeszcze lekko ciepła :) A za wiśniami w wypiekach i konfiturach wręcz przepadam, tutaj komponują się cudownie :)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko (żółtko oddzielone od białka)
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 500 g wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Do miski wsypujemy obie mąki, cukier i sól, dodajemy masło, siekamy wszystko nożem stołowym a następnie rozcieramy w palcach aż konsystencja będzie podobna do mokrego piasku. Dodajemy żółtko i wodę mieszając nożem, następnie krótko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Wiśnie drylujemy (zachowujemy też cały sok) i mieszamy z cukrem i cynamonem. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia w kształt koła o grubości około 3-4 mm. Nie musi to być idealne koło, tak mniej więcej, nieregularne brzegi wyglądają nawet lepiej :) Papier z ciastem umieszczamy na płaskiej blaszce. Na ciasto wykładamy wiśnie zostawiając około 3 cm brzeg, który zawijamy do środka, lekko dociskając. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. 
Pieczemy 30 minut, po 10 minutach pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby tarta zbytnio się nie spiekła.
I gotowe :) Najlepiej smakuje ciepła :) Wiśnie puszczają sporo soku, dlatego jest ona dosyć wilgotna, przez to jeszcze pyszniejsza!

Smacznego!

PS. Naturalnie można wykonać ją z innymi owocami :) Polecam eksperymentować:)

Zobacz także

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda! Uwielbiam wypieki z wiśniami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musiała być smaczna, bo prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Była! Zniknęła w mgnieniu oka, ledwie zdążyłam się na jeden kawałek załapać :)

      Usuń