Rustykalna tarta (galette) z wiśniami
Nie mogę żyć bez pieczenia słodkości... Dlatego dzisiaj kolejny słodki wpis :) Przyszedł czas na rustykalną tartę, która inaczej nazywa się tarta galette. Gdzieś kiedyś rzuciła mi się taka tarta w oko, i zupełnie nie wiem dlaczego pomyślałam, że pewnie jest bardzo pracochłonna. Wtedy porzuciłam zamiar jej przygotowania ale niedawno naszła mnie ochota na kruche ciasto i postanowiłam poeksperymentować z taką właśnie tartą. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna, po prostu rozpływa się w ustach. Najlepsza jeszcze lekko ciepła :) A za wiśniami w wypiekach i konfiturach wręcz przepadam, tutaj komponują się cudownie :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko (żółtko oddzielone od białka)
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 500 g wiśni
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do miski wsypujemy obie mąki, cukier i sól, dodajemy masło, siekamy wszystko nożem stołowym a następnie rozcieramy w palcach aż konsystencja będzie podobna do mokrego piasku. Dodajemy żółtko i wodę mieszając nożem, następnie krótko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Wiśnie drylujemy (zachowujemy też cały sok) i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia w kształt koła o grubości około 3-4 mm. Nie musi to być idealne koło, tak mniej więcej, nieregularne brzegi wyglądają nawet lepiej :) Papier z ciastem umieszczamy na płaskiej blaszce. Na ciasto wykładamy wiśnie zostawiając około 3 cm brzeg, który zawijamy do środka, lekko dociskając. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy 30 minut, po 10 minutach pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby tarta zbytnio się nie spiekła.
I gotowe :) Najlepiej smakuje ciepła :) Wiśnie puszczają sporo soku, dlatego jest ona dosyć wilgotna, przez to jeszcze pyszniejsza!
Smacznego!
PS. Naturalnie można wykonać ją z innymi owocami :) Polecam eksperymentować:)
Bardzo apetycznie wygląda! Uwielbiam wypieki z wiśniami :-)
OdpowiedzUsuńJa też! Są takie słodko-kwaśne :-)
UsuńAle musiała być smaczna, bo prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Była! Zniknęła w mgnieniu oka, ledwie zdążyłam się na jeden kawałek załapać :)
Usuń