Guacamole

9/27/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments


Po raz pierwszy robiłam guacamole na zajęciach z hiszpańskiego, pokazywał nam jak przygotowuje się je w Meksyku nasz lektor, Meksykanin zresztą :) Zasmakowało mi od tego czasu ogromnie. Przygotowuję najczęściej, właściwie prawie zawsze, jako sos do naczosów. Smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdza się jako przekąska podczas oglądania filmu. Kupcie paczkę naczosów i przygotujcie guacamole, zapewniam, że się nie zawiedziecie :)


Składniki:
  • 2 miękkie awokado
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chilli (lub najlepiej 2 świeże papryczki chilli)

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Chcemy uzyskać w miarę gładką masę, ale nie aż tak gładką jak gdybyśmy awokado zblendowali. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do awokado z pomidorami. Do tego ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Jeśli dodajemy świeże papryczki chilli to siekamy je bardzo drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem (i mieloną papryczką, jeśli nie dodaliśmy świeżej). Wszystko razem dokładnie mieszamy. 
I gotowe. Do jednego naczynia nakładamy guacamole, do drugiego kwaśną śmietanę i zajadamy się maczając w nich naczosy :)

Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze: