Guacamole
Po raz pierwszy robiłam guacamole na zajęciach z hiszpańskiego, pokazywał nam jak przygotowuje się je w Meksyku nasz lektor, Meksykanin zresztą :) Zasmakowało mi od tego czasu ogromnie. Przygotowuję najczęściej, właściwie prawie zawsze, jako sos do naczosów. Smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdza się jako przekąska podczas oglądania filmu. Kupcie paczkę naczosów i przygotujcie guacamole, zapewniam, że się nie zawiedziecie :)
Składniki:
- 2 miękkie awokado
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- skórka i sok z 1 limonki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chilli (lub najlepiej 2 świeże papryczki chilli)
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Chcemy uzyskać w miarę gładką masę, ale nie aż tak gładką jak gdybyśmy awokado zblendowali. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do awokado z pomidorami. Do tego ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Jeśli dodajemy świeże papryczki chilli to siekamy je bardzo drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem (i mieloną papryczką, jeśli nie dodaliśmy świeżej). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
I gotowe. Do jednego naczynia nakładamy guacamole, do drugiego kwaśną śmietanę i zajadamy się maczając w nich naczosy :)
0 komentarze: