Cobbler brzoskwiniowo-malinowy
Lubię ostatnio szybkie przepisy, pogoda sprzyja przebywaniu na zewnątrz dlatego średnio uśmiecha mi się stanie nad garami cały dzień. Dziś prezentuję przepis na taki właśnie słoneczny dzień - cobbler brzoskwiniowo-malinowy. Połączenie brzoskwiń z malinami jest doskonałe zarówno pod względem smaku jak i koloru, po prostu cudne. Cobbler przygotowuje się szybko i... równie szybko zjada :) Trzeba pilnować swojej porcji jak oka w głowie :)
Lubię ostatnio szybkie przepisy, pogoda sprzyja przebywaniu na zewnątrz dlatego średnio uśmiecha mi się stanie nad garami cały dzień. Dziś prezentuję przepis na taki właśnie słoneczny dzień - cobbler brzoskwiniowo-malinowy. Połączenie brzoskwiń z malinami jest doskonałe zarówno pod względem smaku jak i koloru, po prostu cudne. Cobbler przygotowuje się szybko i... równie szybko zjada :) Trzeba pilnować swojej porcji jak oka w głowie :)
Składniki: (na 6-7 porcji)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml mleka
- 180 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 4 brzoskwinie
- 150 g malin
- 4 łyżeczki cukru
- cukier puder do oprószenia
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Brzoskwinie kroimy w kostkę i równomiernie rozdzielamy do ramekinów, lub innych naczyń, w których będziemy cobbler piec. Maliny również rozdzielamy do ramekinów po równo. Następnie każdą porcję zasypujemy cukrem (około 2/3 łyżeczki na porcję). W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodajemy masło, jogurt i mleko a następnie dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem polewamy owoce, tak, żeby je przykryć całkowicie, oczywiście rozdzielamy je równo dla każdej porcji. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe :)
0 komentarze: