Sernik trójwarstwowy czekoladowo-kajmakowo-waniliowy

2/22/2017 Marysia frambuesowy 4 Comments


Tłusty Czwartek już tuż tuż, a ja mam dla Was propozycję zupełnie odmienną od pączków. Jeśli jednak chcecie sobie w ten dzień dogodzić smakowo i wizualnie to polecam Wam sernik trójwarstwowy, jest piękny i jest przepyszny. Powstał na urodziny dla wyjątkowego fana serników, więc świetnie sprawdzi się także jako tort urodzinowy :) Mamy w nim wszystko co najlepsze: twaróg, czekoladę, masę kajmakową i wanilię, niebo dla podniebienia, koniecznie wypróbujcie! 


Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 1.2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 g cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 300 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg, cukier, mąkę, jajka, żółtko, kwaśną śmietanę i esencję waniliową umieszczamy w misie miksera i miksujemy do gładkości. Nie miksujemy zbyt długo, żeby masa nie była zbyt napowietrzona, przez co sernik opadnie po upieczeniu. Gotową masę rozdzielamy do trzech misek w proporcjach około   800 g - 600 g - 600 g. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do masy, która ma 800 g dodajemy ziarenka z laski wanilii i dokładnie mieszamy.
Do jednej z pozostałych mas dodajemy masę kajmakową, natomiast do drugiej rozpuszczoną czekoladę oraz cukier puder i dokładnie obie masy mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do sernika podczas pieczenia, ponieważ będziemy go piec w kąpieli wodnej.
Do tortownicy wlewamy masę z czekoladą. Tortownicę umieszczamy w większej foremce, którą wypełniamy wrzącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i delikatnie, łyżka po łyżce wykładamy masę sernikową z masą kajmakową na wierzchu sernika czekoladowego. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie znowu sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch, delikatnie i łyżka po łyżce, wykładamy ostatnią masę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 30 minut. Sernik, po upieczeniu, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Kiedy sernik jest już schłodzony, ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru. Ubitą śmietankę wykładamy na gotowy sernik, ja zrobiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego.

Smacznego!




Zobacz także

4 komentarze:

  1. Pięknie wygladają te warstwy :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Też mi się bardzo podobają :)

      Usuń
  2. Mary!!!co za inspiracja! Sernik idealny na urodziny mojego męża :) dzięki!😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że się przyda! Piekłam go właśnie na urodziny mojego narzeczonego :) widzę, że mają coś wspólnego :)

      Usuń