Ziołowe warkocze drożdżowe

5/24/2017 Marysia frambuesowy 4 Comments

Maj nareszcie zaczął nas nieco bardziej rozpieszczać promieniami słońca, a to świetna okazja na piknik lub po prostu kolację albo podwieczorek na świeżym powietrzu :) Plecione warkocze drożdżowe, z dużą ilością ziół, smakują bardzo letnio i wakacyjnie, więc jeśli pogoda stanie się kapryśna, z powodzeniem przeniosą Was w cieplejsze rejony. Są super na wspólny stół, kawałki można z łatwością odrywać :) 


Składniki: na 4 warkocze

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 400 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól i pieprz

Drożdże rozpuszczamy w misce w ciepłym mleku. Następnie dodajemy roztopione masło, sól i cukier. Dosypujemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne, ale nadal dosyć luźne. Być może będzie potrzeba nieco mniej lub nieco więcej mąki, Kiedy ciasto będzie już wyrobione, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż podwoi swoją objętość. 
W szklance mieszamy ze sobą wszystkie składniki na nadzienie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części dzielimy na 3 równe części i z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 20 cm, Każdy z wałeczków smarujemy nadzieniem (najwygodniej robić to pędzelkiem). Trzy wałeczki łączymy ze sobą z jednej strony, tak, żeby się nie rozklejały, i zaplatamy warkocz, który łączymy w jednym miejscu na końcu. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami. Gotowe warkocze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. 

Smacznego!

Zobacz także

4 komentarze: