Muffinki czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki
30 marca obchodzimy Światowy Dzień Muffinka i z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was przepis na przepyszne i słodkie muffinki, które pozwolą Wam świętować ten jakże radosny dzień :) A tak już bardziej na poważnie, to świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Są wilgotne, słodkie i wspaniale komponują się z czarnymi porzeczkami.
Składniki: (na 16 muffinek)
Ciasto:
- 80 g ciemnego kakao
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 160 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1.5 szklanki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Konfitura:
- 150 g czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
- 100 g cukru
- 2-3 łyżki wody
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej, jeśli używamy mrożonej to warto ją troszkę rozmrozić)
Wszystkie składniki na konfiturę umieszczamy w rondlu z grubym dnem lub na patelni, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zacznie wrzeć nadal gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut aż konfitura nieco zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (lub pieczemy w sztywnych papilotkach). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: kakao, cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki: mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Partiami dodajemy mokre składniki do suchych, mieszając po każdym dodaniu.
Ciastem wypełniamy papilotki do około 2/3 wysokości, zostawiając trochę ciasta (po około łyżeczce na muffinkę) do przykrycia konfitury.
Na wierzch każdej muffinki nakładamy po łyżeczce konfitury i przykrywamy łyżeczką ciasta.
Pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
Kiedy muffinki wystygną przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z gorącą wodą i dodajemy lekko rozgniecione porzeczki. Dekorujemy nim zimne muffinki.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach już muffinki wyglądają bardzo apetycznie więc zakładam, że jeśli chodzi o smak to n pewno świetnie smakują. Ja również uwielbiam wykonywać babeczki czekoladowe z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i jak dla mnie maksymalnie w nich czuć czekoladę, którą zresztą uwielbiam.
OdpowiedzUsuń