Muffinki czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki

3/29/2017 Marysia frambuesowy 0 Comments


30 marca obchodzimy Światowy Dzień Muffinka i z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was przepis na przepyszne i słodkie muffinki, które pozwolą Wam świętować ten jakże radosny dzień :) A tak już bardziej na poważnie, to świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Są wilgotne, słodkie i wspaniale komponują się z czarnymi porzeczkami.


Składniki: (na 16 muffinek)

Ciasto:
  • 80 g ciemnego kakao
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 160 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1.5 szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Konfitura:
  • 150 g czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki wody

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej, jeśli używamy mrożonej to warto ją troszkę rozmrozić)

Wszystkie składniki na konfiturę umieszczamy w rondlu z grubym dnem lub na patelni, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zacznie wrzeć nadal gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut aż konfitura nieco zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (lub pieczemy w sztywnych papilotkach). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: kakao, cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki: mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Partiami dodajemy mokre składniki do suchych, mieszając po każdym dodaniu. 
Ciastem wypełniamy papilotki do około 2/3 wysokości, zostawiając trochę ciasta (po około łyżeczce na muffinkę) do przykrycia konfitury. 
Na wierzch każdej muffinki nakładamy po łyżeczce konfitury i przykrywamy łyżeczką ciasta.
Pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
Kiedy muffinki wystygną przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z gorącą wodą i dodajemy lekko rozgniecione porzeczki. Dekorujemy nim zimne muffinki.

Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze: