Rolada bezowa z jabłkami i sosem z syropu klonowego

10/19/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments


Słodkości, słodkości, słodkości, czyli to co lubię najbardziej. Dzisiaj przepis mniej typowy, pochodzi z brytyjskiego wydania magazynu FeelGoodFood i jest to rolada bezowa o niezwykle delikatnej strukturze i wnętrzu. Wszystko razem tworzy niezapomnianą dla podniebienia kompozycję :)


W oryginalnym przepisie wprowadziłam kilka zmian i taki przepis Wam przedstawiam. Ciasto jest prościutkie a efektowne, idealne kiedy goście niespodziewanie zjawiają się w drzwiach ale także dla tych bardziej spodziewanych :) Zapraszam do pieczenia, będzie pysznie!


Składniki:

Ciasto i nadzienie:
  • 4 białka
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 duże jabłka + 3 łyżeczki cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki

Sos:
  • 75 g masła
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno, do osiągnięcia takich "miękkich czubków". Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier, miksując po każdym dodaniu, aż do osiągnięcia błyszczącej masy. Do bezy przesiewamy mąkę kukurydzianą, dodajemy ocet i miksujemy do połączenia. Gotową masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm (wymiary nie są tutaj bardzo istotne, możemy zrobić mniejszą bezę albo troszkę większą, grunt, żeby był to prostokąt). Orzechy mieszamy dokładnie z cynamonem, posypujemy nimi równomiernie przygotowaną bezę i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 15 minut a następnie zostawiamy do wystygnięcia przez 15 minut.
Kiedy beza się piecze, przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię posypując 3 łyżeczkami cukru. Mieszamy wszystko razem i stawiamy na ogniu, trzymamy do momentu aż jabłka się rozpadną i stworzą coś na kształt sosu (mogą w nim zostać też całe kawałki jabłek, najważniejsze, żeby dało się go bez przeszkód rozsmarować). 
Przygotowujemy drugą płachtę papieru do pieczenia i oprószamy ją 2 łyżkami cukru pudru. Upieczoną bezę przekładamy na przygotowany papier tak, żeby orzechy położone zostały na warstwie cukru pudru. Odklejamy papier do pieczenia, na którym beza się piekła.
Na tak przygotowanym spodzie rozsmarowujemy równomiernie, po całej powierzchni ciasta, przygotowane nadzienie jabłkowe. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno razem z łyżką cukru pudru, następnie rozsmarowujemy na warstwie jabłek. Chwytając za papier, zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Możemy zostawić ją delikatnie zawiniętą w papier. Chłodzimy w lodówce w czasie kiedy będziemy przygotowywać sos.
W rondlu podgrzewamy powoli masło, syrop klonowy i cukier, mieszając do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dalej bardzo delikatnie podgrzewamy przez około 5 minut. Dodajemy śmietankę kremówkę i podgrzewamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia. Przed podaniem, polewamy roladę sosem.

Smacznego!
Gwarantuję, że wszyscy będą zaciekawieni takim wypiekiem :)


Zobacz także

0 komentarze: