Babeczki banoffee

10/22/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments


Co Wy na to, żeby z klasycznego 'Banoffee pie' zrobić wersję mini? Ja jestem jak najbardziej za :) Babeczki są delikatne, mięciutkie i bardzo bananowe. No po prostu banoffee zamknięte w babeczce. Wszystkich wielbicieli Banoffee pie (a także tych, którzy jeszcze o tym nie wiedzą) zapraszam do wspólnego pieczenia, warto!

Przepis pochodzi z książki Cake days wydanej przez The Hummingbird Bakery. Pisałam o niej w Malinach.

Składniki: (na 12-16 babeczek)

Ciasto:
  • 80 g miękkiego masła
  • 280 g drobnego cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 2 miękkie banany

Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masy krówkowej (dulce de leche)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • tarta czekolada do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Miksujemy na małych obrotach masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż będą przypominać kruszonkę. W osobnej misce miksujemy ze sobą mleko, ekstrakt waniliowy i jajka. 3/4 powstałej mieszaniny wlewamy do suchych składników i miksujemy na małych obrotach, aż składniki będą ze sobą dobrze połączone. Zwiększamy obroty na średnie i dodajemy pozostałą mleczno-jajeczną mieszaninę, miksujemy do momentu kiedy ciasto będzie gładkie. Obieramy banany ze skórki i miażdżymy na papkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy po równo, nakładające je do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy przez 18-20 minut, aż do momentu kiedy naciśnięta babeczka będzie wracać do poprzedniego kształtu. Odstawiamy do wystudzenia.
Podczas gdy babeczki się pieką, zabieramy się za krem. Mleko umieszczamy w rondlu z ekstraktem waniliowym i doprowadzamy do wrzenia. W osobnej misce miksujemy razem żółtka, cukier i obie mąki aż powstanie coś na kształt pasty. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę gorącego mleka w celu jej rozluźnienia. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy 4-5 łyżek do pasty i mieszamy. Następnie wlewamy powstałą mieszaninę do pozostałej części mleka i doprowadzamy całość do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy wszystko jeszcze przez minutę, żeby mieć pewność, że obie mąki są ugotowane. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy masę krówkową i mieszamy dokładnie. Gotowy krem przykrywamy folią tak, żeby przylegała do jego powierzchni, żeby uniknąć wytworzenia się kożuchów i odstawiamy do wystudzenia na około 45 minut. Kiedy krem już się ochłodzi, mieszamy go drewnianą łyżką w celu pozbycia się ewentualnych grudek. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i dodajemy ją do kremu dokładnie ale delikatnie mieszając. 
Kiedy babeczki są już zimne (babeczek należy dotknąć i sprawdzić czy już wystygły, jeśli nie, krem będzie nam spływał) nakładamy na nie krem (możemy to zrobić rękawem cukierniczym lub łyżką) i dekorujemy startą czekoladą. 

Miniaturowe Banoffee pie gotowe :)
Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze: