Naleśniki z ricottą i jagodami

7/28/2016 Marysia frambuesowy 2 Comments

Sezon na jagody (borówki) nadal trwa, jest gorąco i nie mamy ochoty na ciężkie dania. Dlatego właśnie powstał pomysł na naleśniki z ricottą i jagodami. Wspaniale smakują w letnie, gorące i bardzo słoneczne popołudnie:) Koniecznie spróbujcie!


Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z książki Michaela Roux "Jajka", spotkałam się z nim na blogu Moje wypieki.

Składniki: (na około 12 naleśników)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła do smażenia

  • 500 g sera ricotta
  • 4 łyżki miodu
  • 500 g jagód
  • płatki migdałów (około 50g)

Mąkę, cukier i sól mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jajka i odrobinę mleka ciągle mieszając trzepaczką, żeby nie powstawały grudki. Nadal mieszając dolewamy resztę mleka oraz śmietankę kremówkę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce (o takie w lecie nie trudno :) ) na około 45 minut.

W czasie kiedy nasze ciasto na naleśniki odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. Jagody płuczemy i odstawiamy, żeby ociekły z wody i trochę przeschły. Ricottę i miód umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Płatki migdałów delikatnie przeprażamy na suchej patelni a następnie przesypujemy do osobnej miseczki. 

Kiedy nasze ciasto jest już gotowe do smażenia, na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki a następnie zabieramy się za nadziewanie (można to oczywiście robić na bieżąco). Każdego naleśnika smarujemy łyżką ricotty z miodem, posypujemy jagodami i zawijamy w rulon. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy.

Naleśniki smakują naprawdę wyśmienicie :)

Koniecznie dajcie znać czy i Wam smakowały :) A może macie swoje ulubione pomysły na letni obiad, napiszcie w komentarzu:)

Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze:

  1. Ricotta z jagodami komponuje się wyśmienicie! A jeszcze w naleśnikach? Niebo :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie zgadzam się w 100 % :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń