Romantyczny pudding chia

2/17/2016 Marysia frambuesowy 2 Comments


Co prawda Walentynki już za nami, ale romantyczny pudding świetnie sprawdzi się o każdej porze :) Jest bardzo efektowny i banalnie prosty w wykonaniu. Spokojnie można go jeść także na śniadanie, ma mnóstwo wartości odżywczych i jest naprawdę pyszny.

Składniki: (na 4-5 porcji)

Pudding:
  • 4 łyżki nasion chia
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru

Mus truskawkowy:
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
  • 250 g świeżych truskawek
  • cukier puder do posypania

Dzień przed podaniem puddingu zaczynamy przygotowanie. Do miski wsypujemy nasiona chia i cukier, wlewamy mleko i mleko kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i ponownie dokładnie mieszamy. Masę nakładamy po równo do 4 lub 5 pucharków (lub szklanek jak w moim przypadku :)) i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia, tuż przed podaniem przygotowujemy mus. Do miksera wsypujemy mrożone truskawki i miksujemy je, żeby nieco się rozdrobniły. Dodajemy śmietankę i cukier, i miksujemy na gładką masę, w zasadzie taki trochę sorbet. Gotowy mus nakładamy po równo na wierzch puddingu z nasion chia, który przygotowaliśmy dzień wcześniej. Świeże truskawki kroimy w plasterki. Możemy nadać im lekko 'serduszkowy' kształt, wycinając szypułki tak jakbyśmy chcieli wyciąć trójkąt. Na musie układamy plasterki truskawek i posypujemy lekko cukrem pudrem.

I gotowe!
Smacznego!

Zobacz także

2 komentarze:

  1. Ciągle nie po drodze mi z chia. W końcu muszę go spróbować! I nie mogę się doczekać sezonu na pachnące truskawki..

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, pachnące truskawki...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń