Lemoniada truskawkowa z syropem z kwiatów czarnego bzu

6/29/2017 Unknown 0 Comments


Lato w pełni, sezon na truskawki (i upały) też, a w takich okolicznościach popijanie lemoniady sprawia, że czujemy się orzeźwieni i tak jakbyśmy byli na wakacjach :) Proponuję Wam dzisiaj lemoniadę truskawkową, do której dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu z tego przepisu. Lemoniada jest pięknie czerwona, aromatyczna dzięki truskawkom i kwiatom czarnego bzu i bardzo orzeźwiająca. Od dziś stały gość wakacyjny na moim stole :)


Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 500 g truskawek, bez szypułek
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml wody mineralnej (ja używam wody z kranu, mam to szczęście, że jest źródlana)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu

W blenderze miksujemy ze sobą truskawki bez szypułek, sok z cytryny, wodę, cukier i syrop z kwiatów czarnego bzu. Miksujemy do czasu aż lemoniada będzie gładka.
Możemy ją następnie schłodzić w lodówce lub podawać z kostkami lodu.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Smacznego! 


Zobacz także

0 komentarze: