Babeczki piernikowe

12/22/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments



Jak wiadomo, Boże Narodzenie nie może obejść się bez piernika. Jeśli nie jesteście fanami tradycyjnych pierniczków, które potrzebują długiego czasu na zmięknięcie lub spóźniliście się z przygotowaniem piernika staropolskiego to babeczki piernikowe będą świetną alternatywą, do tego zupełnie nieoczywistą. Smakują wyśmienicie i bardzo korzennie a twarożkowy krem nadaje im jeszcze bardziej świąteczny i zimowy smak :)


Pięknego Bożego Narodzenia!



Składniki: (na 12-14 sztuk)

Babeczki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 100 g golden syrupu (przepis znajdziecie na przykład tutaj)
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 310 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 240 ml gorącego mleka

Krem:

  • 200 g twarogu (może być sernikowy, musi być co najmniej dwukrotnie zmielony)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.
Ubijamy mikserem masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy golden syrup, jajka i żółtka i miksujemy aż wszystko dobrze się połączy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do masy maślanej w trzech turach, na zmianę z gorącym mlekiem, cały czas miksujemy na niskich obrotach. Następnie zwiększamy obroty do średnich i miksujemy aż masa będzie gładka. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy 18-20 minut, aż będą sprężyste przy delikatnym naciśnięciu. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. 
Krem przygotowujemy kiedy babeczki są już zimne. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu, ciągle miksując. Na koniec dodajemy zmielony cynamon i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Źródło przepisu na ciasto (z małymi zmianami): Książka 'Cake days' - The hummingbird bakery (wiadomo, moja ulubiona :))

Zobacz także

0 komentarze: