Babeczki cytrynowo-żurawinowe
Jeśli lubicie eksperymentować i próbować nowości na Święta Bożego Narodzenia to te babeczki są strzałem w dziesiątkę. Ich smak nie kojarzy się bezpośrednio ze Świętami, jest ciekawy, świeży i mnie osobiście kojarzy się zimowo i ciepło :)
Myślę, że taki lekki wypiek będzie wszystkim gościom i domownikom bardzo smakował, szczególnie po obfitej Wigilii :)
Składniki: (na 12 - 14 sztuk)
Babeczki:
- 80 g miękkiego masła
- 280 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 240 ml mleka
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 100 g posiekanej suszonej żurawiny
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie garść suszonej żurawiny
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.
W misce miksujemy na niskich obrotach masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny aż powstanie coś na kształt okruszków. W osobnej misce mieszamy widelcem ze sobą mleko, jajka, ekstrakt waniliowy lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii. Wlewamy 3/4 powstałej mieszaniny do suchych składników i miksujemy na wolnych obrotach, zwiększając do średnich aż masa będzie gładka. Następnie, ciągle miksując dodajemy pozostałą część mieszaniny mleczno-jajecznej. Miksujemy do połączenia. Dosypujemy posiekaną żurawinę i mieszamy łyżką. Nakładamy masę do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy 18-20 minut, aż będą lekko zrumienione i delikatnie sprężyste przy dotyku. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Kiedy babeczki przestygną, przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i stopniowo dolewamy soku z cytryny, ciągle mieszając. Dodajemy tyle soku z cytryny żeby lukier był płynny, ale nie rozlewający się zbytnio, tak, żeby został na babeczkach :) Gotowym lukrem polewamy babeczki. Opcjonalnie możemy posypać je jeszcze odrobiną suszonej żurawiny.
Smacznego!
Babeczki pięknie będą prezentować się na świątecznym stole :)
Babeczki pięknie będą prezentować się na świątecznym stole :)
Źródło przepisu na babeczki: książka Cake days - The hummingbird bakery
Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJa również! :) cieszę się, że babeczki Ci się podobają - polecam przetestować :)
Usuń