Babeczki cytrynowo-żurawinowe

12/20/2016 Marysia frambuesowy 2 Comments



Jeśli lubicie eksperymentować i próbować nowości na Święta Bożego Narodzenia to te babeczki są strzałem w dziesiątkę. Ich smak nie kojarzy się bezpośrednio ze Świętami, jest ciekawy, świeży i mnie osobiście kojarzy się zimowo i ciepło :) 


Myślę, że taki lekki wypiek będzie wszystkim gościom i domownikom bardzo smakował, szczególnie po obfitej Wigilii :)


Składniki: (na 12 - 14 sztuk)

Babeczki:

  • 80 g miękkiego masła
  • 280 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 240 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 100 g posiekanej suszonej żurawiny
Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie garść suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.
W misce miksujemy na niskich obrotach masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny aż powstanie coś na kształt okruszków. W osobnej misce mieszamy widelcem ze sobą mleko, jajka, ekstrakt waniliowy lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii. Wlewamy 3/4 powstałej mieszaniny do suchych składników i miksujemy na wolnych obrotach, zwiększając do średnich aż masa będzie gładka. Następnie, ciągle miksując dodajemy pozostałą część mieszaniny mleczno-jajecznej. Miksujemy do połączenia. Dosypujemy posiekaną żurawinę i mieszamy łyżką. Nakładamy masę do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy 18-20 minut, aż będą lekko zrumienione i delikatnie sprężyste przy dotyku. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Kiedy babeczki przestygną, przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i stopniowo dolewamy soku z cytryny, ciągle mieszając. Dodajemy tyle soku z cytryny żeby lukier był płynny, ale nie rozlewający się zbytnio, tak, żeby został na babeczkach :) Gotowym lukrem polewamy babeczki. Opcjonalnie możemy posypać je jeszcze odrobiną suszonej żurawiny. 

Smacznego!

Babeczki pięknie będą prezentować się na świątecznym stole :)


Źródło przepisu na babeczki: książka Cake days - The hummingbird bakery






Zobacz także

2 komentarze:

  1. Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! :) cieszę się, że babeczki Ci się podobają - polecam przetestować :)

      Usuń