Tymiankowe udka z kurczaka z grillowanymi morelami

8/16/2016 Unknown 2 Comments


Na zewnątrz zrobiło się o wiele chłodniej i od razu przyszła mi ochota na coś konkretnego na obiad. Dzisiejsze danie świetnie nadaje się również na kolację, a także na grilla :) Zainspirował mnie przepis na kurczaka z tymiankiem i pigwowcem w ostatnim Kukbuku, a że ja po prostu uwielbiam tymianek    (i rozmaryn też! ale o tym innym razem :) ) to nie mogłam się oprzeć, żeby nie pokombinować :)             
Z morelami smakuje wyśmienicie! Pieczcie i grillujcie, póki jeszcze czas :)

Składniki: (dla 2-3 osób)
  • 3 małe lub 2 duże udka z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gałązek tymianku
  • sól i pieprz
  • 6 moreli

Udka z kurczaka solimy i pieprzymy, nacieramy gałązkami tymianku (gałązki zostawiamy w marynacie) i polewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, umieszczamy udka razem z marynatą w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez godzinę. Następnie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut, co 10 minut polewając udka sokami, które się z niego wydzieliły. Na 10 minut przed końcem pieczenia kroimy morele na pół, pozbywamy się pestek i smażymy z obu stron na patelni grillowej.
Gotowego kurczaka podajemy z grillowanymi połówkami moreli.

Smacznego!

P.S. Zamiast ostatnich 20 minut pieczenia udek w piekarniku, możemy je przypiec na grillu. Morele również świetnie sprawdzą się z grilla zamiast z patelni :)

Zobacz także

2 komentarze:

  1. Marysia, niezwykle przyjemne jest to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak sądzę :) Dziękuję! I pozdrawiam serdecznie!

      Usuń