Tymiankowe udka z kurczaka z grillowanymi morelami
Na zewnątrz zrobiło się o wiele chłodniej i od razu przyszła mi ochota na coś konkretnego na obiad. Dzisiejsze danie świetnie nadaje się również na kolację, a także na grilla :) Zainspirował mnie przepis na kurczaka z tymiankiem i pigwowcem w ostatnim Kukbuku, a że ja po prostu uwielbiam tymianek (i rozmaryn też! ale o tym innym razem :) ) to nie mogłam się oprzeć, żeby nie pokombinować :)
Z morelami smakuje wyśmienicie! Pieczcie i grillujcie, póki jeszcze czas :)
Składniki: (dla 2-3 osób)
- 3 małe lub 2 duże udka z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 gałązek tymianku
- sól i pieprz
- 6 moreli
Udka z kurczaka solimy i pieprzymy, nacieramy gałązkami tymianku (gałązki zostawiamy w marynacie) i polewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, umieszczamy udka razem z marynatą w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez godzinę. Następnie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut, co 10 minut polewając udka sokami, które się z niego wydzieliły. Na 10 minut przed końcem pieczenia kroimy morele na pół, pozbywamy się pestek i smażymy z obu stron na patelni grillowej.
Gotowego kurczaka podajemy z grillowanymi połówkami moreli.
Smacznego!
P.S. Zamiast ostatnich 20 minut pieczenia udek w piekarniku, możemy je przypiec na grillu. Morele również świetnie sprawdzą się z grilla zamiast z patelni :)
Marysia, niezwykle przyjemne jest to danie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę :) Dziękuję! I pozdrawiam serdecznie!
Usuń