Kopczyki Krecika

12/07/2015 Marysia frambuesowy 2 Comments

Nie wiem dlaczego ale drażni mnie trochę, że kopiec kreta jest kopcem dopóki ktoś nie zje pierwszego kawałka. Dlatego właśnie przyszedł mi kiedyś pomysł na malutkie kopczyki dla każdego. Mój tata nazywa je kopczykami Krecika, uważam, że to bardzo wdzięczna nazwa dlatego zostaje :) Kopczyki są nieco pracochłonne ale pyszne, wilgotne i piękne. Wszystkim bardzo smakują i robią wrażenie. Koniecznie spróbujcie!

Składniki: (na 18 babeczek)

  • 340 g mąki (2 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1,5 banana
  • 1 śmietanfix
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy do miski. W drugiej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Do tej masy dodajemy następnie na przemian suche, przesiane składniki z maślanką, mieszając łyżką lub szpatułką, do połączenia. Ja robię to w dwóch lub trzech turach. Formę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami, następnie wykładamy ciasto po równo, tak aby powstało 18 babeczek. Gniazda powinny być prawie całe wypełnione ciastem. (Jeśli macie foremkę na 12 babeczek, upieczcie najpierw jedną turę a następnie drugą. Ja używam dodatkowo sześciu silikonowych foremek na babeczki, żeby upiec wszystkie naraz, dobrze trzymają kształt). Babeczki pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 
Kiedy babeczki są już całkiem zimne, każdej z nich odcinamy kapelusz i kruszymy, żeby powstały okruszki do obsypania kopczyków.
Trzemy czekoladę na grubej tarce i odstawiamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Najpierw ubijamy ją tylko troszkę, żeby lekko się ubiła, potem dodajemy śmietanfix z cukrem pudrem i ubijamy aż będzie sztywna. Na sam koniec wrzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i następnie na 18 części.
Na babeczkach z obciętymi kapeluszami układamy po kawałku banana, na to nakładamy łyżkę bitej śmietany (dosyć kopiastą łyżkę) i obsypujemy okruszkami, żeby w miarę szczelnie przykryły śmietanę. To najtrudniejsze zadanie, ale jak już się powiedzie, będziecie dumni ze swojego dzieła :)

Pyszne kopczyki Krecika gotowe, pozostaje tylko je spałaszować :)
Smacznego!


 Świetnie nadają się do kawy! Nie są przesłodzone. W sam raz :)

Zobacz także

2 komentarze:

  1. Dziękuję za pomysł na urodzinowe słodkości!!! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość :) Z pewnością będą wszystkim smakować.

      Usuń