Kompot z rabarbaru i kwiatów czarnego bzu
Robi się coraz cieplej, sezon na rabarbar i truskawki trwa a czarny bez przepięknie kwitnie:) Żal byłoby nie skorzystać z tak wspaniałych darów natury, dlatego dziś szybki i prosty przepis na kompot. Kwiaty czarnego bzu nadają mu charakterystycznego smaku, za którym osobiście ostatnio szaleję :) Najlepiej smakuje schłodzony, prawdziwe orzeźwienie :)
Składniki:(na około 5 porcji)
- 1 gruby korzeń rabarbaru
- garść truskawek
- 2-3 baldachy kwiatów czarnego bzu
- 4 łyżki cukru
- 1.5 litra wody
Korzeń rabarbaru myjemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Kwiaty czarnego bzu delikatnie płuczemy. Wszystko umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut.
I gotowe!
Kompot można pić jeszcze ciepły, ale moim zdaniem najlepiej rozlać go do szklanek, poczekać aż ostygnie a następnie schłodzić w lodówce :)
0 komentarze: