Spaghetti z wieprzowiną, bakłażanem i pomidorami

5/21/2016 Marysia frambuesowy 0 Comments


Ostatnimi czasy poszukuję przepisów na w miarę szybkie dania, smaczne i takie, które można odgrzewać. Mieszkanie samemu przez większość czasu i gotowanie tylko dla siebie ma swoje plusy i minusy. Stąd właśnie wziął się pomysł na to spaghetti. Szybkie, z bakłażanem, którego bardzo lubię i jak ugotuję w poniedziałek to mogę jeść do czwartku :) 

Składniki: (na 3-4 porcje)
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 bakłażan
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g tartej mozarelli
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego oregano (same listki)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Bakłażana kroimy na pół, następnie w cienkie plastry, a plastry na pół, w około centymetrowe paski. Posypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. 
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy wieprzowinę, kiedy będzie gotowa przekładamy ją do miski i odkładamy na bok. W garnku stawiamy wodę, solimy ją kiedy zacznie wrzeć i gotujemy makaron.
Kiedy bakłażan odczeka już swój czas, dokładnie go płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, ząbek czosnku siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zrumieni, wrzucamy bakłażana i smażymy przez 8-10 minut, od czasu do  czasu dolewając po łyżce wody, żeby bakłażan nie przywierał do patelni. Następnie wlewamy passatę oraz pomidory z puszki. Wsypujemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Kolejno dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy 100 g mozarelli, bazylię i oregano, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy trzymając na ogniu aż ser się rozpuści. 
Na talerze nakładamy makaron, na niego nakładamy sos i posypujemy serem, możemy dodać też kilka listków oregano.

Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze: