Tortille z kurczakiem i warzywami

9/18/2015 Unknown 0 Comments



Dzisiaj przyszła pora na przepis na coś konkretnego, jak to mówi moja mama. Tortille przygotowuje się stosunkowo łatwo, chociaż warzyw trzeba się nieco nakroić. Są o tyle przyjemnym daniem, że smakują prawie wszystkim a warzywa można dobrać do osobistych preferencji i tortille na przykład: bez papryki (dla kogoś, kto nie tknie niczego co choćby leżało koło papryki:)), można zrobić szybko i bez dodatkowego przygotowywania i gotowania czegoś specjalnie dla danej osoby. 
Zatem, przygotowani na bogactwo kolorów i smaków, zabieramy się do pracy!

Składniki:

Nadzienie:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 10-12 dużych tortilli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe (lub 1 duży szklarniowy)
  • pół czerwonej cebuli
  • pół kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej

Sos ketchupowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki śmietany 18%

Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz 


Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, posypujemy przyprawą, polewamy oliwą, mieszamy tak, żeby kawałki kurczaka były pokryte przyprawą i odstawiamy (najlepiej do lodówki). Pomidory, papryki i ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kapustę pekińską siekamy w miarę drobno. Każde pokrojone warzywo wkładamy do osobnej miski, pozwoli to później każdemu dodać do tortilli to na co ma ochotę i przepięknie wygląda.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zarumieni i będzie upieczony w środku. W między czasie przygotowujemy sosy. 

Sos ketchupowy: 
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą.

Sos czosnkowy:
Mieszamy majonez ze śmietaną. Czosnek obieramy i wyciskamy do wymieszanego majonezu ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.


Kiedy już wszystkie składniki są gotowe zabieramy się do przygotowania tortilli. Układamy placek na talerzu, środek smarujemy wybranym sosem, na nim układamy po małej garści wszystkich warzyw (ja zwykle zaczynam od kapusty, bo moim zdaniem w ten sposób tortilla najładniej wygląda:)), na warzywa wrzucamy kurczaka, polewamy drugim z sosów i zawijamy tortillę. Ilości składników zależą od naszych preferencji, jednych możemy dodać mniej, innych więcej, tak jak lubimy. Zwinięte tortille zapiekamy, ja robię to w elektrycznym grillu, można też chwilkę podsmażyć je na suchej patelni lub w piekarniku, żeby były ciepłe. 

Podajemy z odrobiną warzyw ułożonych na talerzu i ewentualnie polewamy jeszcze sosem.

Smacznego!




Zobacz także

0 komentarze: