Popękane ciasteczka z kakao lub karobem

2/27/2018 Unknown 0 Comments



Wpadłam jakiś czas temu na portalu Pinterest na ten przepis i odkąd go wypróbowałam wracam do niego bardzo często. Bo te ciasteczka są po prostu przepyszne, do tego bardzo łatwe do przygotowania, zawsze wychodzą i super wyglądają :) Do ich przygotowania używam zamiennie kakao i karobu, w obu przypadkach smakują wyśmienicie chociaż nieco inaczej (i szczerze mówiąc bardziej smakuje mi wersja z karobem). Zapraszam do wspólnego pieczenia!



Składniki:
(na około 45 ciastek)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub 60 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia

Mąkę, kakao (lub karob), proszek i sól przesiewamy do miski. W osobnej misce miksujemy ze sobą olej (lub roztopione masło) z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Kolejno, w dwóch partiach dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Po schłodzeniu z ciasta formujemy kulki o średnicy około 1,5-2 cm, obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze: