Proste ciasto ucierane ze smażonymi śliwkami

9/14/2017 Unknown 2 Comments



Jesiennie się nam zrobiło, a jesienią najlepsze są śliwki! Często kiedy najdzie mnie na coś słodkiego to piekę właśnie to ciasto. Jest bardzo proste do wykonania i można w nim użyć praktycznie każdych aktualnie dostępnych owoców. Zwykle na cieście  układam po prostu pozbawione pestek, surowe śliwki ale tym razem postanowiłam troszkę zaszaleć i wyłożyć śliwki lekko przesmażone z cukrem. Ciasto wyszło piękne, przepyszne i bardzo jesienne :)


Składniki: (na formę o wymiarach 25cm x 25cm, może być też prostokątna, nieco większa, ciasto wyjdzie wtedy troszkę niższe)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru + 0,5 szklanki cukru do śliwek
  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg śliwek węgierek 
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wkładamy do dosyć dużego garnka, posypujemy 0,5 szklanki cukru i smażymy na średnim ogniu przez 20-30 minut, do czasu aż odparuje woda a śliwki delikatnie się rozpadną. Całość powinna mieć konsystencję rzadkiej konfitury.

Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i znów miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy partiami do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy nadzienie śliwkowe a następnie bierzemy widelec, zanurzamy w cieście i robimy esy-floresy, żeby trochę wymieszać śliwki z ciastem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem przez 35-45 minut, lub do suchego patyczka.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz także

2 komentarze: