Placki dyniowe z ricottą i konfiturą pomarańczową
Obiecałam Wam przepis wykorzystujący konfiturę pomarańczową, za którą ostatnio po prostu szaleję, więc dzisiaj pora na dyniowo-pomarańczowe śniadanie :) Placuszki dyniowe są mięciutkie, puszyste i bardzo delikatne, a z ricottą i konfiturą pomarańczową współgrają wyśmienicie. Jeśli nie macie co zrobić z dyniowym puree albo po prostu macie ochotę na smaczne, jesienne śniadanie to zapraszam do gotowania :)
Składniki: (na około 16-20 placuszków)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki puree z dyni (odsyłam do tego przepisu na przygotowanie puree)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- konfitura pomarańczowa z 3 pomarańczy (przepis tutaj)
- 250 g ricotty
Jogurt, jajka, puree z dyni i olej roślinny mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka, jednolita masa. W osobnej misce mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek i sól. Następnie składniki suche dodajemy do mokrych w dwóch turach, za każdym razem dokładnie mieszając, do uzyskania gładkiego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcje ciasta. Najlepsze są małe placuszki, takie właśnie z jednej łyżki ciasta. Smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią, na średnim ogniu, żeby były upieczone w środku. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z łyżeczką ricotty na placuszku i łyżeczką konfitury pomarańczowej.
Smacznego!
Przygotowując przepis na placki, inspirowałam się przepisem opublikowanym we wrześniowo-październikowym Kukbuku.
0 komentarze: