Sernik trójwarstwowy czekoladowo-kajmakowo-waniliowy
Tłusty Czwartek już tuż tuż, a ja mam dla Was propozycję zupełnie odmienną od pączków. Jeśli jednak chcecie sobie w ten dzień dogodzić smakowo i wizualnie to polecam Wam sernik trójwarstwowy, jest piękny i jest przepyszny. Powstał na urodziny dla wyjątkowego fana serników, więc świetnie sprawdzi się także jako tort urodzinowy :) Mamy w nim wszystko co najlepsze: twaróg, czekoladę, masę kajmakową i wanilię, niebo dla podniebienia, koniecznie wypróbujcie!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm)
- 1.2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 300 g cukru
- 4 łyżki mąki
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 100 g ciemnej czekolady
- 300 g masy kajmakowej (krówkowej)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietanki kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, cukier, mąkę, jajka, żółtko, kwaśną śmietanę i esencję waniliową umieszczamy w misie miksera i miksujemy do gładkości. Nie miksujemy zbyt długo, żeby masa nie była zbyt napowietrzona, przez co sernik opadnie po upieczeniu. Gotową masę rozdzielamy do trzech misek w proporcjach około 800 g - 600 g - 600 g.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do masy, która ma 800 g dodajemy ziarenka z laski wanilii i dokładnie mieszamy.
Do jednej z pozostałych mas dodajemy masę kajmakową, natomiast do drugiej rozpuszczoną czekoladę oraz cukier puder i dokładnie obie masy mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do sernika podczas pieczenia, ponieważ będziemy go piec w kąpieli wodnej.
Do tortownicy wlewamy masę z czekoladą. Tortownicę umieszczamy w większej foremce, którą wypełniamy wrzącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i delikatnie, łyżka po łyżce wykładamy masę sernikową z masą kajmakową na wierzchu sernika czekoladowego. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie znowu sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch, delikatnie i łyżka po łyżce, wykładamy ostatnią masę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 30 minut. Sernik, po upieczeniu, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Kiedy sernik jest już schłodzony, ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru. Ubitą śmietankę wykładamy na gotowy sernik, ja zrobiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego.
Smacznego!
Pięknie wygladają te warstwy :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję! Też mi się bardzo podobają :)
UsuńMary!!!co za inspiracja! Sernik idealny na urodziny mojego męża :) dzięki!😍😍😍
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że się przyda! Piekłam go właśnie na urodziny mojego narzeczonego :) widzę, że mają coś wspólnego :)
Usuń